Dokumentarfilm i undervisningen

Dokumentarfilm er i stigende grad blevet anerkendt som et effektivt redskab til uddannelse. Dokumentarfilm kan give et dybdegående indblik i virkelige problemer og begivenheder og giver underviserne en unik måde at engagere eleverne i læring på.

Dokumentarfilm kan bruges på mange forskellige måder i undervisningen, lige fra at supplere eksisterende læseplaner til at danne grundlag for helt nye undervisningsforløb. Dokumentarfilm kan også bruges som en platform for diskussion og debat, så eleverne får mulighed for at undersøge komplekse emner fra flere forskellige perspektiver.

Når dokumentarfilm anvendes effektivt, kan den være en uvurderlig tilføjelse til ethvert uddannelsesmiljø. Nedenfor er blot nogle få måder, hvorpå dokumentarfilm kan bruges i klasseværelset:

1. Til at supplere eksisterende læseplaner

Dokumentarfilm kan bruges som supplement til eksisterende læseplaner og give eleverne et mere dybdegående indblik i de emner, de studerer. En historielærer kan f.eks. bruge en dokumentarfilm om den amerikanske borgerkrig til at give eleverne en bedre forståelse af de begivenheder og spørgsmål, der var involveret.

2. For at fremme diskussion og debat

Dokumentarfilm kan også bruges som et redskab til at fremme diskussion og debat. Ved at se en dokumentarfilm kan eleverne undersøge komplekse emner fra flere forskellige perspektiver og udvikle deres egne holdninger til disse emner.

3. At give et alternativt perspektiv

Dokumentarfilm kan også tilbyde et alternativt perspektiv på velkendte emner. En dokumentarfilm om miljøet kan f.eks. give et andet syn på emnet end det, der typisk præsenteres i  lærebøger.

4. Som udgangspunkt for forskning

Dokumentarfilm kan tjene som udgangspunkt for elevernes forskningsprojekter. Når eleverne har set en dokumentarfilm, kan de få til opgave at undersøge et specifikt emne nærmere. Dette kan gøres individuelt eller i små grupper.

5. Fremme af kritisk tænkning

Dokumentarfilm kan også bruges til at fremme kritisk tænkning om verden omkring os. Ved at analysere en dokumentarfilm kritisk kan eleverne lære at sætte spørgsmålstegn ved oplysninger og tænke selv.

6. For at fremme den globale forståelse

Dokumentarfilm kan også bruges til at fremme den globale forståelse. Ved at se dokumentarfilm, der foregår i forskellige kulturer og lande, kan eleverne få en bedre forståelse af verden omkring dem.

7. Til fornøjelse!

Vil du selv se flere dokumentarfilm, kan du også finde mange på fx HBO Max eller Netflix. Ligesom Netflix er HBO Max en af de største streamingudbydere, så tjek den ud, hvis du ikke er oprettet.